Gratis verzending* en retour
Meer dan 250 merken
100 dagen bedenktijd
Achteraf betalen mogelijk
Inklappen
Gratis verzending* en retour

Gratis verzending vanaf € 50,- of altijd gratis met een account. Retourneren is altijd gratis.

Meer dan 250 merken

Ontdek ons grote assortiment met meer dan 250 topmerken!

100 dagen bedenktijd

Wat langer nodig om te beslissen? Je bestelling mag tot 100 dagen ongedragen retour – kosteloos natuurlijk.

Achteraf betalen mogelijk

Betaal tot 21 dagen achteraf met Klarna. Eenvoudig met één klik.

Duurzame schoenen: ontdek de merken in onze collectie

Duurzame schoenen: ontdek de merken in onze collectie
Draag (letterlijk) bij aan een betere wereld met duurzame of vegan schoenen.

Duurzaamheid is een begrip dat vandaag de dag niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Allemaal worden we bewuster. Zo ook de mode-industrie en dus de schoenenbranche. Bestaande bedrijven gaan kritischer kijken naar hun footprint en er ontstaan nieuwe merken met als doel volledig duurzame of zelfs vegan producten te produceren. Ook wij proberen dagelijks bewustere keuzes te maken. Zo hebben ze het afgelopen jaar een aantal mooie nieuwe duurzame/vegan merken aan onze collectie toegevoegd. Speelt duurzaamheid ook bij jou al een rol?

Het verschil tussen duurzaam en vegan

Wat zijn vegan schoenen?

Laten we bij het begin beginnen: een vegan schoen is niet per definitie duurzaam. Net zoals een duurzaam geproduceerde schoen niet standaard vegan is. Daar zit een groot verschil tussen. Een vegan schoen is een schoen die uitsluitend gemaakt is van niet-dierlijke materialen. Er wordt bijvoorbeeld geen leer gebruikt bij de fabricage van vegan schoenen. Dat wordt vervangen door (natuurlijke) materialen als rubber, appelschillen en karton. Ook de lijm die gebruikt wordt is volledig vegan en bevat geen dierlijke ingredienten. Wie had ooit gedacht dat je van deze materialen schoenen kon maken die net zo comfortabel, stevig en hip zijn als ‘normale’ schoenen? 

Wat maakt duurzame schoenen duurzaam?

Duurzame schoenmerken passen duurzaamheid toe op alle mogelijke manieren in het productieproces van een schoen. Het begint al bij de goede arbeidsomstandigheden voor de makers van de schoen, maar ook het gebruik van duurzame materialen waarbij onder meer het dierenwelzijn een grote rol speelt. Ook worden er verantwoorde keuzes gemaakt in het verdere maak- en distributieproces van de schoen om de impact op de aarde zo veel mogelijk te verkleinen om (verdere) uitputting van onze planeet te voorkomen. Zo wordt er nagedacht over afvalverwerking, hergebruik van afvalresten en recyclen van gebruikte producten en/of onderdelen daarvan.

We stellen graag aan je voor

Nu we dit onderscheid weten te maken, wil ik je graag kennis laten maken met de nieuwe duurzame/vegan schoenmerken uit onze collectie:
1. Womsh
2. EKN Footwear
3. Matt & Nat
4. Bear & Mees
5. Indosole
6. Inyati
7. Slowwalk
8. Blowfish Malibu

1. Womsh

Womsh is een duurzaam sneakermerk wat staat voor ‘Word of Mouth Shoes’. Het zijn veelal witte sneakers met leuke gekleurde of holografische accenten. Extra kenmerkend aan de schoenen van Womsh is de letter w aan de zijkant van bijna alle sneakers. 

Waar staat het schoenmerk Womsh voor?

Het merk vindt respect en liefde voor het milieu erg belangrijk. Deze liefde – en bewustwording - willen ze dan ook aanwakkeren bij anderen door middel van hun duurzame sneakers, een schoensoort waar iedereen gek op is. Hoe uit Womsh haar liefde voor het milieu? Door ervoor te zorgen dat het productieproces van de schoenen een minimale impact op het milieu en de samenleving heeft. Zo werken ze samen met LifeGate, een benchmark voor duurzame ontwikkeling in Italië. Samen nemen ze deel aan een project om de CO2-uitstoot te verminderen en te compenseren. Daarnaast zijn de sneakers ook recyclebaar wat onderdeel is van het ‘I Giardini di Betty’ project. Dit project houdt in dat sneakers, na inlevering bij geautoriseerde verkopers, hergebruikt worden voor anti-slip oppervlaktes in speeltuinen.

De vegan lijn van Womsh

Daarnaast heeft Womsh ook een eigen vegan lijn, wat betekent dat alle sneakers uit deze lijn gemaakt zijn van uitsluitend niet-dierlijke materialen, zoals gerecycled katoen, rubber, maar zelfs ook appels en petflessen (say what?!). Het idee ontstond toen de dochter van de oprichter van Womsh aangaf zijn schoenen niet meer te kunnen dragen, omdat ze van leer gemaakt waren. Hij is toen op zoek gegaan naar niet-dierlijke materialen die zowel eco-vriendelijk zijn als waterproof, maar ook warm houden en tegelijkertijd goed genoeg ademen. Na het proberen van vele materialen werden het voor een groot deel van de vegancollectie appelschillen en de vezels van appels.

Naast al deze goede initiatieven waar Womsh zich mee bezighoudt, zien de sneakers er ook nog eens fashionable uit. Ze laten zien dat fashion en duurzaamheid perfect samen gaan en je daar dus helemaal niet tussen hoeft te kiezen.

 

Bekijk de hele collectie van Womsh

 

2. EKN Footwear

EKN Footwear is hét schoenenmerk voor jou als je je steentje wil bijdragen aan een beter milieu. De schoenen van EKN Footwear worden gemaakt uit biologische materialen van de beste kwaliteit. Elke schoen wordt met de hand gemaakt in Portugal. Elke schoen is dus uniek.  

Wat EKN Footwear duurzaam maakt

EKN Footwear gebruikt tijdens het productieproces geen schadelijke chemicaliën en het  merk doet niet aan massaproductie. Hierdoor kunnen ze meer aandacht schenken aan details. Het was een droom van Noel Klein-Reesink, de oprichter van EKN Footwear, om een verschil te kunnen maken in de wereld. Hij wilde een duurzaam schoenenmerk beginnen en wilde alleen werken met de beste duurzame materialen. Na onderzoek belandde hij in Portugal. Hier kwam hij bij een fabriek terecht en ontmoette hij een grondstoffenproducent waar hij volledig in geloofde. Enkele jaren later werd EKN Footwear geboren. Het was een van de eerste schoenenmerken met een echt duurzaamheidscertificaat. 

De biologische sneakers van EKN Footwear

In 2011 kwamen de eerste sneakers van EKN Footwear op de markt. En dat waren niet zomaar sneakers. Ze behoorden tot de eerste schoenen die volledig uit biologische materialen bestonden. De schoenen werden, en worden nog steeds, gemaakt in Portugal en bestaan uit duurzame materialen die ook allemaal afkomstig zijn uit Portugal. Een EKN Footwear-schoen is 100% biologisch. Daarnaast worden de schoenen van het merk ook volledig met de hand gemaakt. Stuk voor stuk unieke pareltjes dus. 

 

Bekijk de hele collectie van EKN Footwear

 

3. Matt & Nat 

‘Vegan’ is een term die je tegenwoordig niet meer kan wegdenken. Je zou alles vegan kunnen maken, van eten tot mode, maar een volledige vegan-lifestyle blijft nog steeds erg moeilijk. Daar wil Matt & Nat veganlovers bij helpen. Matt & Nat is een 100% vegan merk dat superfashionable tassen maakt. 

Materials en Nature

Matt & Nat staat voor ‘Materials’ en ‘Nature’. Daarmee wordt synergie en reflectie bedoeld. De oprichter, Inder Bedi, wil hiermee de synergie tussen de materialen en de natuur en de onderlinge reflectie benadrukken. Hij richtte het merk op in 1995 in Montréal. Bedi wilde met Matt & Nat een merk dat rekening hield met onze planeet en de natuur beschermde. Hij wilde ook voortdurend meewerken aan een duurzamer klimaat. En niet alleen het ecologische aspect, maar ook inclusiviteit, sociale verantwoordelijkheid, integriteit en authenticiteit zijn de waarden van Matt & Nat. Al vanaf het begin gebruikt het tassenmerk geen dierlijke materialen of materialen van dierlijke oorsprong. In de plaats daarvan wordt er gewerkt met gerecycleerd plastic, nylon, rubber, kurk en vegan leder. 

Vegan én duurzaam

Het vegan leder dat gebruikt wordt voor de buitenkant van de Matt & Nat-handtassen is gemaakt van PU (polyurethaan) en PVC (polyvinylchloride). PU is net iets meer ecologisch voor het klimaat dus overal waar het kan, wordt deze stof gebruikt. Voor de binnenkant van de tassen worden rubber, recyclede nylon, kurk en gerecycleerde plastic flessen gebruikt. Om je een idee te geven: voor elke handtas worden er zo’n 21 flessen gerecycleerd. Klinkt goed, toch? En het zijn niet alleen de waarden van Matt & Nat die mooi zijn, de tassen zelf zijn echt pareltjes. Enne, leuk weetje, vele celebs zoals Nathalie Portman, Olivia Wilde, Charlize Theron en Tobey Maguire zijn al helemaal weg van dit fijne veganmerk, nu jij nog!

et zijn niet alleen de waarden van Matt & Nat die mooi zijn, de tassen zelf zijn echt pareltjes. Enne, leuk weetje, vele celebs zoals Nathalie Portman, Olivia Wilde, Charlize Theron en Tobey Maguire zijn al helemaal weg van dit fijne veganmerk, nu jij nog!

 

 

 

 

4. Bear & Mees 

Vanaf nu vind je bij Omoda ook duurzame kinderschoenen. De slogan van het merk Bear & Mees is 'It’s cool to be kind’, waarmee ze bedoelen dat ze aardig willen zijn voor mens en natuur. 

Fairtrade en duurzaamheid voorop 

Bear & Mees is een Nederlands merk dat wordt geproduceerd in Portugal. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel want ze maken alleen gebruik van ecologische materialen zoals organisch katoen, gerecyclede PET-flessen en andere fairtrade materialen. Bear & Mees hoopt iedereen een beetje bewuster te maken van wat ze dragen en wil meehelpen de wereld mooier te maken.  

Bewuste kinderschoenen

Duurzame dames-of herenschoenen vond je al bij Omoda, maar nu kan de hele familie duurzaam gaan. Met de milieubewuste kinderschoenen van Bear & Mees kunnen kinderen lekker buitenspelen, want de schoenen van Bear & Mees zijn niet alleen duurzaam maar ook nog eens ubercomfortabel. Het merk heeft tot in de kleinste details gekeken naar de mensen voor wie ze schoenen maken. Zo zijn deze kinderschoenen voorzien van gemakkelijke sluitingen die je kind zelf kan openen en sluiten. Je ziet hier dus vaak klittenband in plaats van veters. Ook de look van de schoenen is vrolijk, want je kan kiezen uit verschillende printjes. Bij Bear & Mees kunnen kinderen met schoenmaten 24 tot 34 terecht voor hun nieuwe favoriete duurzame stappers. 

 

Bekijk de hele collectie van Bear & Mees

 

5. Indosole 

Voorkomen dat banden het milieu vervuilen: dat is hun doel. Ze hebben al meer dan 80.000 banden kunnen besparen door de band in de vorm van een zool te snijden en hier een slipper van te maken. Er is namelijk een enorme hoeveelheid bandenafval in de wereld. Banden worden verbrand, wat leidt tot giftige oliën die op het terrein terechtkomen en dampen in de lucht brengen. Indosole herpositioneert de banden in de zolen van enkele van de meest duurzame schoenen die er zijn. De schoenen zijn gemaakt door ambachtslieden in Indonesië met hergebruikte en natuurlijke materialen.  

Nieuwe technologie 

Dankzij de nieuwe technologie is het mogelijk om al deze banden zo goed mogelijk in te zetten voor de productie van de slippers van Indosole. Eerst worden de bestaande banden vernietigd. Vervolgens worden de banden verpulverd tot een fijn poeder en wordt de composieten zool op maat gegoten.  

Kernwaarden  

Indosole is een vegan merk dat veel verantwoording neemt voor duurzaam produceren. De zolen die van gerecylede banden worden gemaakt zijn waterproof, worden gemaakt van natuurlijk rubber en bieden ondersteuning aan de voetboog.   

 

Bekijk de hele collectie van Indosole

 

6. Inyati  

Het lifestyle merk INYATI is geïnspireerd op de Londense modescene en is bedoeld voor alle vrouwen die er stijlvol uit willen zien, maar wel op een betaalbare én verantwoorde manier. Alle tassen van dit mooie merk zijn volledig vegan.  

Who run the word?

INYATI is opgericht door een klein, creatief team van ontwerpers en vrije geesten. Geïnspireerd door het leven, de natuur, reizen en liefde voor mode hebben zij een onafhankelijk merk gecreëerd waar ze echt gepassioneerd over zijn. Ze maken tassen voor vrouwen die de wereld willen veroveren!  

There is no planet B

Naar aanleiding van dit motto nam Inyati zich voor groener te gaan produceren. Ons doel is om tassen te maken die niet alleen gemaakt zijn van gerecyclede materialen, maar ook volledig recyclebaar zijn. Zij werken hier constant aan en ze geven alles om dit doel te kunnen bereiken.

 

Bekijk de hele collectie van Inyati

 

7. Slowwalk 

Milieubewust bezig zijn op een verantwoorde manier, maar tegelijkertijd ook meedoen aan de laatste trends en fashion. Dat gaat heel gemakkelijk met een schoen uit de collectie van het superduurzame merk SLOWWALK. De schoenen worden gemaakt van gerecyclede materialen en hebben een trendy uiterlijk.  

Een urbanite merk

Slowwalk is een urbanite merk dat zich toelegt op jonge geesten met hoge eisen aan kwaliteitsproducten, aantrekkelijke ontwerpen en comfortabel om te dragen tijdens hun dagelijks leven. Klassieke schoenontwerpen aanpassen aan hun eigen stijl, fris en heel natuurlijk; Slowwalk geeft een casual en sportief tintje aan jouw dagelijkse outfit.  

 

Bekijk de hele collectie van Slowwalk

 

8. Blowfish Malibu 

Blowfish Malibu werd geboren toen de oprichters van het merk samenwerkten om een schoenenmerk te creëren dat de plek belichaamde waar ze het meest van hielden: Malibu, Californië. Sinds elk seizoen heeft Blowfish Malibu schoenliefhebbers in verrukking gebracht met comfortabele, trendy stijlen. 

Californiacation

Het einddoel van Blowfish Malibu is simpel: kwalitatieve, modieuze schoenen maken en deze tegen betaalbare prijzen verkopen. Met hun stijlen zullen ze er altijd naar streven om de frisse, jeugdige geest en het informele leven vast te leggen die kenmerkend zijn voor Zuid-Californië. 

 

Bekijk de hele collectie van Blowfish Malibu

Dit zijn de duurzame en/of vegan merken uit onze collectie. Elk met een eigen verhaal, maar als basis dezelfde missie. Alle merken zetten zich in voor een betere wereld en hopen met een duurzame/vegan schoen de eerste stap te zetten en een verschil te maken. Daarnaast laten ze ons zien dat verduurzaming helemaal niet suf is, maar juist hartstikke trendy. Ben jij al fan? 

Duurzame schoenen Vegan schoenen Inspiratiepagina 

Yes, gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je shoppingbag.