Schoenenonderhoud: voor ieder materiaal zijn product Rubriek: Tips

Vind jij het ook altijd zo spijtig als je favoriete stappers toch echt gaan slijten? Om langer plezier te hebben van je schoenen, is het reinigen essentieel.

Gebruik onze tips in combinatie met de juiste onderhoudsproducten om jouw schoenen optimaal te beschermen. Een langere levensduur van je stappers is namelijk zeer aangenaam. We like!

Elk materiaal vereist natuurlijk een andere aanpak op het gebied van bescherming. Welke precies? Dat zie je hier.

Lees snel verder want met de volgende tips weet jij je schoenen ook op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden.

Onderhoud voor leren schoenen

Er bestaan diverse soorten leer. Ook hiervoor geldt dat iedere soort een andere behandeling nodig heeft. Om een leren schoen te ontdoen van opgedroogd vuil kun je het best een borstel gebruiken.

  • Gladleer

Wanneer je net een paar gladleren schoenen hebt gekocht is het belangrijk om ze te impregneren. Al gehoord van de regel van 30? Spuit je schoenen in vanaf ongeveer 30 centimeter afstand, laat dit 30 minuten drogen en herhaal dit iedere 30 dagen. Op deze manier maak je ze water- en vuilafstotend. Let op dat je gladleer niet te nat in spuit. Door ze voorzichtig in te nevelen voorkom je dat het gaat druppelen.

Gladleer is de leervariant die het gemakkelijkst te onderhouden is. Na het verwijderen van de veters kan het opgedroogde vuil eenvoudig van de schoen geborsteld worden. Blijft er hierna wat hardnekkig vuil zitten? Poets hier dan met een lichtvochtige doek overheen.

Als de schoen is ontdaan van vuil kunnen jouw gladleren schoenen gepoetst worden. Door de schoenen eens per maand in te smeren met schoenpoets gaan ze veel langer mee. Het schoensmeer voorkomt uitdroging en zorgt dat het leer soepel blijft. Gladleer kan het best gepoetst worden met de goede kleur. Een neutrale kleur heeft namelijk minder effect. Gebruik geen schoensmeer op basis van siliconen. Dit sluit het leer namelijk af waardoor het materiaal niet meer kan ademen. Zodra de schoenpoets een kwartier is ingetrokken, kan deze opgepoetst worden met een doek. Per ongeluk ooit een watervlek op je leren schoen gekregen? Verwijder deze dan door de vlek met vaseline te impregneren. Wrijf het hierna uit met een stukje wol.

Shop hier:

Leren schoenen Dames Leren schoenen Heren

  • Suède

Anders dan het gladleer, is suède een kwetsbaar materiaal wat snel vuil wordt en vuil opneemt. In tegenstelling tot gladleren schoenen, mag je suède schoenen wel helemaal nat inspuiten bij het impregneren. Suède schoenen nemen namelijk heel snel vocht op. Zodra de schoenen droog zijn, kan je ze het best met een suèdeborsteltje opborstelen. Op deze manier voorkom je dat de vezels op elkaar geplakt blijven zitten. Gebruik absoluut geen schoensmeer. Hier wordt het suède hard en vlekkerig van. Voor het verwijderen van vlekken gebruik je ditzelfde suèdeborsteltje in combinatie met een kleurdepper en een crêpe block. Amber kan je hier in onderstaand filmpje alles over vertellen.

Shop hier:

Suède schoenen dames Suède schoenen heren

  • Nubuck

Ik hoor je al denken. Is nubuck niet hetzelfde als suède? Misschien verwacht je het niet, maar suède en nubuck zijn verschillende soorten leer, ondanks dat de structuur hetzelfde aanvoelt. Suède is de binnenkant van het leer terwijl nubuck bestaat uit de huidkant van het leer. Nubuck is steviger dan suède maar wordt ook snel vies. Nubuck mag helemaal doordrenkt worden ingespoten met een nubuck beschermspray.

Wanneer je een flinke vlek op je nubuck schoen hebt is het belangrijk om deze direct te verwijderen. Dit kan doormiddel van vlekschuim. Als dit niet werkt, plaats dan een doek over de vlek en verwarm dit in een lage stand met een strijkijzer. Op deze manier zal de vlek in de doek trekken. Pak vervolgens een nubuckborstel/spons en nubuckblokje om het nubuck weer zacht en mooi te maken. Wederom is het belangrijk om geen schoenpoets te gebruiken. Dit maakt het nubuck hard en vlekkerig. Spuit de schoenen liever regelmatig (na 10 keer dragen) in om de nieuwe look te behouden.

SHOP HIER:

Nubuck schoenen dames Nubuck schoenen heren

  • Lakleer

In tegenstelling tot de meeste soorten leer, is het bij lakleer juist niet nodig om ze te impregneren met een beschermspray. De lak zorgt namelijk al voor een gesloten laag over de schoen. Lakleer kan je het best behandelen met een mousse. Een speciale mousse beschermt en behoudt de glans en soepelheid van het leer. Breng deze dus direct na aankoop van lakleren schoenen aan. Is het tijd voor een onderhoudsbeurt? Maak de schoen dan eerst grondig schoon voordat je de mousse aanbrengt. Je kan de schoen het best reinigen met een vochtige doek en daarna goed laten drogen. Opnieuw is het af te raden om schoensmeer te gebruiken. Je wilt immers geen sporen op je gladleren pareltjes.

SHOP HIER:

Lakleren schoenen dames Lakleren schoenen heren

  • Metallic leer

Metallic leer heeft een shiny look door de speciale coating over de leren toplaag. Metallic schoenen zijn vrij kwetsbaar omdat deze shiny coating gevoelig is voor krassen. Gelukkig kan er door de coating geen vuil in het leer trekken. Voordat je voor het eerst met je metallic glimmers de deur uitgaat is het belangrijk om ze in te spuiten. Dit kun je het best doen met de Collonil metallic spray. Verstandig is om de schoenen op een gepaste afstand in te nevelen en niet helemaal nat te sprayen. Is er na het sprayen een dof laagje op je schoen ontstaan? Wrijf dit er dan af nadat de schoen gedroogd is en keep on shining!

SHOP HIER:

Metallic schoenen dames

Onderhoud voor textielschoenen

Ook voor textielschoenen is er weer een speciale beschermspray om ze te impregneren. Gebruik deze voordat je de schoenen voor de eerste keer aantrekt. Textiel mag net als nubuck en suède helemaal doordrenkt worden ingespoten. Wederom is het belangrijk om absoluut geen schoensmeer te gebruiken. Dit maakt het textiel hard en vlekkerig. Is jouw textielschoen na verloop van tijd wat doffer geworden? Fleur de kleur op met een nubuck en textiel flacon. Deze is verkrijgbaar bij Omoda in verschillende kleuren dus ook matchend bij jouw stappers.

Let op dat je je sneakers nooit in de wasmachine doet! Het rubber zal namelijk krimpen. Je kunt ze beter schoonmaken met een vochtige doek of een milde shampoo. Vind jij het toch lastig om je favoriete witte sneakers schoon te houden? Kijk dan eens naar de sneaker white. Deze is niet alleen te gebruiken op je textielschoenen maar ook op gladleer. Zo kun je jouw All stars en Adidas Superstars prachtig wit houden.

SHOP HIER:

Textiel schoenen dames Textiel schoenen heren

Extra algemene tips

Uiteindelijk nog even een paar extra shoehacks voor jou op een rijtje.

  • Vieze geurtjes

Heb jij snel last van zweetvoeten of wil jij dat jouw schoenen ten alle tijde fris ruiken? Gebruik dan de Omoda Fresh Spray. Deze spray zorgt voor een frisse reinigende werking tot wel 7 dagen. Spuit je schoen hiervoor 5 tot 10 keer in en laat het minimaal 5 minuten drogen. Herhaal deze behandeling na 24 uur wanneer je de spray voor de eerste keer gebruikt. Spray hierna eens per week voor het beste resultaat.

  • Vochtige schoenen

Als je te maken hebt met vochtige schoenen, verwarm ze dan niet! Hierdoor zullen veel materialen uitdrogen en krimpen. Gebruik droge kranten om het vocht uit je natte schoenen te trekken.

  • Krakende schoenen

In tegenstelling tot de tips voor vochtige schoenen, ligt dit met krakende schoenen helemaal anders. Als je merkt dat je schoenen kraken, is vocht jouw oplossing. Plaats je schoenen op een natte doek en laat dit ’s nachts even intrekken. Wrijf de volgende ochtend wat talkpoeder aan de binnenzijde van je schoen en you’re good to go!

  • Krappe of knellede schoenen

Heb je last van knellende punten bij je schoenen? Föhn deze pijnplekken dan op een lage stand en niet te dichtbij. Heb je geen specifieke pijnplekken maar zijn jouw schoenen toch iets krap? Loop de schoenen dan uit met dikkere, natte sokken. Misschien vind jij dit niet het meest frisse idee, maar helpen doet het zeker! Wanneer je toch huiverig bent voor de natte sokken, probeer dan de Collonil stretch spray. De spray bevat weekmakers die leer sneller soepel maken om op te rekken.

Benieuwd wat haarspray, een tennisbal, Kamillethee, schuurpapier en talkpoeder voor jou kunnen betekenen? Amber vertelt je in onderstaande video alle tips en tricks die jouw schoenenleven een heel stuk makkelijker maken!

SHOP HIER:

Damesschoenen Herenschoenen

Kristel
door Kristel
Lees ook
0 Favorieten

Favorieten bewaren & vergelijken

Terug naar de shop

Klik hier om verder te winkelen

Omoda.be maakt gebruik van cookies